Een aantrekkelijke website

Het doel van jouw website is dat je goed in contact komt met de mensen die interesse hebben in jouw verhaal of product. Met jouw website doe je dat op een visuele manier. En die visuele manier geeft steeds meer mogelijkheden. Was het heel vroeger al erg moeilijk om een zwart-wit tekening in een advertentie in de krant te krijgen, nu worden de meest kleurrijke glossy’s rondgedeeld. Bij de websites is dit niet anders. De oude statische websites zijn ingehaald door flitsende schermen met video-blokken en muziek. Maar wat maakt een website nu aantrekkelijk?

Aandacht trekken

De website is een combinatie van aandacht trekken en informatie overdragen. Deze 2 moeten voor jouw boodschap in evenwicht zijn. En dat evenwicht zal bij een webshop voor nagellak anders zijn dan bij de webpagina van een notaris. De hele uitstraling van de pagina zorgt voor visuele prikkels bij jouw bezoekers en hier kun je mee variëren.

Uit welke onderdelen bestaat deze visuele prikkels?

Het gaat hierbij om 2 brokken: de grafische elementen en de teksten. Voor de teksten werk je met lettertypen en met het contrast tussen de letters en de achtergrond. Het lettertype voor de inhoud (‘body lettertype’) moeten duidelijk leesbaar zijn. Bij onderzoek is vastgesteld dat op beeldschermen de leesbaarheid bij een lichte achtergrond met een donkere tekstkleur het beste werkt. Voor kopteksten (‘display lettertype’) kun je goed een groter en meer aandachttrekkend lettertype gebruiken. Dit zijn van die onderdelen waar de notaris een andere keuze zal maken dan de nagellak verkoopster.

Buttons

Tekst kun je ook in grafische elementen verpakken. Dit zijn dan de knoppen (‘buttons’) op een pagina die duidelijk maken dat je hiermee een actie kunt uitvoeren. Deze buttons lenen zich er uitstekend voor om een huisstijl door te voeren.

Grafische elementen

In de begindagen van de webpagina’s bestonden de grafische elementen bijna uitsluitend uit simpele plaatjes (‘clip art’) en minuscule afbeeldingen. In die tijd moesten we erg uitkijken voor de hoeveelheid data waaruit een pagina bestond en werd het laden van een pagina nog niet in milliseconden gemeten. De snelheid van het internet is geen belemmering meer en de hoeveelheid data is, in relatie met die beginjaren, te verwaarlozen. Dat heeft ertoe geleid dat de grafische elementen inmiddels scherm vullend mogen zijn dat ook video’s heel normaal beschouwd worden.

Foto’s

Gaat het dus om aandacht trekken en aandacht vasthouden gebruik dan mooie, scherpe en grote foto’s. Deze mogen best de breedte van het scherm gebruiken of, als je met kolommen werkt, de breedte van een kolom. Een foto komt mooi tot zijn recht als deze de ruimte krijgt en niet in een kader van teksten is opgenomen.

Het verlevendigen van een stuk tekst door hier afbeeldingen in op te nemen gebeurt nog wel, maar dan met inhoudelijke afbeeldingen zoals een logo, een product of clip art.

Kleur

Bij de grafische elementen hoort natuurlijk ook het gebruik van kleur. Een harmonische combinatie van 2 of 3 kleuren vormt de huisstijl en deze huisstijl vergroot de herkenbaarheid van de website. Een bijzondere manier van kleurgebruik is ook om een uitgesproken accentkleur, die wel goed past bij de huisstijl, in de hele website door te voeren bij kaders, clip art en buttons.

Consistentie

Dat laatste brengt me op een hele belangrijke eigenschap van een aantrekkelijke website. Alle onderdelen moeten op een hele consistente manier worden gebruikt. Hoe mooi de foto’s ook zijn en hoe harmonisch het kleurgebruik ook is, als de verwerking niet op een eenduidige en herkenbare manier gedaan is, dan haakt de bezoeker af. Dus, buttons hebben eenzelfde vorm en kleurgebruik, de kopteksten hebben eenzelfde grootte en lettertype, de body teksten hebben hetzelfde lettertype en de plaatsing van de foto’s gebeurt op dezelfde manier. Dat zorgt voor een goed overzicht op jouw website met een goede samenhang.

Inhoudelijk aantrekkelijk

Uiteindelijk blijkt dan dat, als je de website op deze manier vorm geeft en je hebt nagedacht over de samenhang, je de inhoud van de website ook veel beter kunt onderhouden. Je hebt dan namelijk goed nagedacht over de structuur. Je kunt gemakkelijk een foto vervangen en een stukje tekst actualiseren is dan ook geen probleem. En hiermee bereik je dan niet alleen een visueel aantrekkelijke website, maar ook een inhoudelijk aantrekkelijke website, waardoor bezoekers eerder terug zullen komen. Wil je meer weten over hoe je jouw website aantrekkelijker kunt maken laat het me dan weten. Ik vind het altijd leuk om hierover mee te denken.