Handleiding Authy

Voor het gebruik van tweestapsverificatie (two-factor-authentication of 2FA) zijn diverse programma’s beschikbaar. Google Authenticator is er één van, maar wil je dezelfde zekerheid maar veel meer gemak, kies dan voor Authy. Onderstaand een handleiding om hiermee aan de slag te gaan.

Installatie van Authy

Je kunt Authy installeren op je Android of Apple telefoon zoals dat voor een 2FA toepassing gebruikelijk is, maar je kunt het ook installeren op je Windows-, MacOS- of Linux computer. Of nog beter, doe het op allebei. Op die manier heb je namelijk altijd een goede manier om je 2FA instellingen te blijven gebruiken, ook al is je telefoon defect of ben je hem verloren.

Met het onderstaande stappenplan ben ik uitgegaan van de installatie op een Windows computer, maar de invoerschermen werken op alle besturingssystemen op een vergelijkbare manier.

Authy kun je hier downloaden. Download en installeer het programma zoals gebruikelijk en start het op.

Authy registreert de database met jouw codes onder jouw telefoonnummer. Als back-up wordt ook nog een e-mailadres gevraagd, maar dat wordt alleen in geval van nood gebruikt.


Ter controle krijg je een code op jouw telefoon doorgestuurd die je moet bevestigen.

En daarmee is de installatie voltooid.


Toevoegen van een account

Als voorbeeld voegen we een LinkedIn account toe door bij dit account 2FA te activeren.

Log hiervoor in bij LinkedIn. Ga naar “Instellingen”, kies voor “Account” en ga naar “Dubbele verificatie”.

Hier wordt, uiteraard, weer om jouw wachtwoord gevraagd en krijg je deze pagina:


Van deze pagina hebben we alleen de ‘sleutel’ nodig die onder de QR-code staat. Deze sleutel kunnen we kopiëren. In Authy klikken we op de “ + “ om een account toe te voegen en hier plakken we de sleutel.

Authy vraagt om de naam van jouw account (LinkedIn) en geeft de eerste code die je moet invoeren op we website van LinkedIn. Hiermee controleer je de code en schakel je de 2FA bij LinkedIn ook in.


Beveiliging van Authy

Bij de beveiliging van Authy hoort dat je de back-up-functie inschakeld. Vanaf dat moment wordt er een beveiligde back-up van jouw bestand in de cloud bewaard. De beveiliging hiervan is goed geregeld. Zowel in de cloud als tijdens het verzenden van de back-up is het bestand volledig versleuteld en de code ervan staat alleen op jouw computer. Om de back-up te activeren klik je op ‘Settings’ en vervolgens op ‘Account’.

Klik hier bij ‘Backups’ op ‘Enable’ en vul een heel veilig wachtwoord in.


Extra apparaten

Een andere vorm van veiligheid komt uit het koppelen van meerdere apparaten (devices). Nu je Authy op jouw computer geïnstalleerd hebt, kun je ditzelfde ook doen op je telefoon. Standaard staat ingesteld dat je meerdere apparaten kunt koppelen. Start het programma op jouw computer op. Installeer vervolgens Authy op je telefoon en start deze app op. Ook hier wordt eerst om jouw telefoonnummer gevraagd en geef hier dus hetzelfde telefoonnummer op als waarmee je begonnen bent.

Vervolgens kies je voor ‘Use existing device’ zodat de controle plaatsvindt vanaf jouw bestaande account en de telefoon wordt toegevoegd aan dezelfde database.


Op jouw computer krijg je dan een melding die je moet bevestigen.

Geef hier “OK” en jouw telefoon wordt toegevoegd aan jouw installatie. Als je nu een account toevoegt op je telefoon of in het Windows programma, dan wordt dit keurig gesynchroniseerd.


Wil je de beveiliging op maximaal niveau brengen, dan schakel je nu het toevoegen van apparaten uit. Op die manier sluit je echt uit dat iemand stiekem zijn telefoon koppelt. Dat doe je door bij ‘Settings’ de optie ‘Multi-device’ uit te schakelen.

Als je op de bovenstaande manier de back-up instelt en tenminste 2 apparaten koppelt, dan heb je een goed instrument om waardevolle accounts nog beter te beveiligen en loop je heel weinig risico om de toegang tot die accounts kwijt te raken.