Veranderen van hostingpartner

Net als bij jouw zorgverzekering of jouw energiecontracten komt er een moment dat je wil bekijken of je met jouw website nog bij de juiste hostingpartner zit. Dat kan zijn omdat je van een collega hoort dat die veel minder voor zijn domein betaalt. Het kan ook zijn dat er wat onvrede ontstaat over de performance of de vorm van dienstverlening. Tijd om eens na te denken over overstappen.

Tot voor een paar jaar geleden was het een hele toer om met je domein te verhuizen. Internetbedrijven stelden zich erg beschermend op en wilden graag hun investeringen veilig stellen. Ook waren de regels niet altijd even duidelijk en werd er, vaak onder het mom om domeinnamen te beschermen, heel terughoudend gedaan over het verhuizen van een domeinnaam. En heel vaak werd er een flink prijskaartje aan gehangen omdat er veel (administratief) werk moest worden gedaan.

Hoe anders gaat dat nu gelukkig. De stap om een domeinnaam bij een andere provider onder te brengen is gestandaardiseerd en ook de afspraken over de kosten zijn eenduidig geworden. De oude provider mag geen verhuiskosten meer in rekening brengen. Dat betekent dat je nu goed kunt nadenken over een overstap als daar aanleiding voor is.

Waarom overstappen?

Wat kan dan de aanleiding zijn om over te stappen? Je kunt het hebben van een website goed vergelijken met het huren van woonruimte. Je kunt woonruimte huren in een groot appartementsgebouw of je kunt in een vrijstaand huis wonen. Met veel ruimte of met weinig vierkante meters. Gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg of ergens achteraf. Met goede voorzieningen als internet en beveiliging of bijna ‘off the grid’. Al de overwegingen die je bij woonruimte hebt gelden ook voor de webruimte.

Bij veel hostingbedrijven blijkt dat jouw webruimte een klein hokje is in een gigantische wolkenkrabber. Als die wolkenkrabber goed is uitgerust en alle verdiepingen zijn fijn en snel bereikbaar, dan maakt dat niets uit. Maar als er toevallig heel veel luidruchtige buren om je heen wonen, dan wordt dat al minder leuk. In website termen ga je dan meemaken dat die buren zoveel internetverkeer verbruiken dat jouw website onbereikbaar wordt. Een goede provider houdt dit in de gaten en zorgt dat dit goed verdeeld wordt. Doet jouw provider dat niet, ook niet als je daar vriendelijk om vraagt, dan heb je redenen om over te stappen.

Het maakt verschil uit of jouw woonruimte in een complex staat dat energieneutraal gebouwd is en waar een goede beveiliging is ingericht. Of dat jouw appartementje in een gebouw uit de jaren 60 van de vorige eeuw is ondergebracht. In het eerste geval zullen alle voorzieningen beschikbaar zijn en in het tweede geval bestaat de kans dat er alleen stromend water langs de muren is. Staat jouw website bij een provider die ‘wat achterstallig onderhoud’ heeft, dan kun je vastlopen met moderne websites onder WordPress. Doe jezelf dan een plezier en kijk eens goed rond naar een andere provider.

Een ander vraagstuk is hoeveel het hostingbedrijf bezig is met het onderhouden of renoveren van zijn serverpark. Je ziet nu hostingbedrijven die al bestaan sinds de opkomst van het internet. Zo’n eigenaar van ‘een flatgebouw uit de jaren 60’ moet overwegen hoe hij kan bijblijven. Vaak betekent dit dat servers tijdig vervangen moeten worden en dat er oog moet zijn voor vernieuwing. Is de eigenaar volop met internetdienstverlening bezig, dan zit dat meestal wel goed. Is de eigenaar echter een investeringsmaatschappij die alleen naar de bankrekening kijkt, dan zie je zo’n provider afglijden naar hele zwakke prestaties. Niet lang nadenken en overstappen dus.

Wat houdt overstappen in?

Bij een website horen enkele componenten: een domeinnaam en server. Een webhostingcontract zorgt ervoor dat je deze beide componenten krijgt. Voor de domeinnaam betekent dit dat die naam geregistreerd moet worden en dat jij de eigenaar van die naam wordt. In een volgend blog zal ik de wereld van de domeinnamen beschrijven. Voor nu komt het erop neer dat er wereldwijd een aantal instellingen bestaan die een administratie bijhouden van de domeinnamen. Een websiteprovider heeft de rechten om registraties aan te vragen en ook te verhuizen. Voor deze dienst betaal je jaarlijks een bedrag.

Het hoofdproduct bij een webhostingcontract is de server. Ook hierbij heb je diverse mogelijkheden, maar de meest gebruikte is een abonnement waarbij je websiteruimte en een database krijgt. Al het technische beheer hiervan wordt voor jou gedaan. Jij krijgt de toegang tot een dashboard waarin je diverse instellingen kunt maken en je krijgt toegang tot de webruimte, zodanig dat je hier ook bestanden kunt plaatsen. Meestal kun je bij deze server ook instellen dat je ook e-mail wil gebruiken. Vervolgens zorgt het hostingbedrijf ervoor dat jouw webruimte en e-mail bereikbaar is via jouw domeinnaam.

Overstappen betekent dus dat je jouw domeinnaam, jouw webruimte en jouw e-mail verhuist naar een andere hostingprovider.

Is verhuizen moeilijk?

In de meeste gevallen is dit ‘nee’. De start maak je door bij de bestaande provider aan te geven dat je het abonnement wil beëindigen en dat je de domeinnaam wil verhuizen. Dit is het teken aan de provider om te zorgen dat hij aan jou, de rechtmatige eigenaar van jouw domeinnaam, een verhuiscode verstrekt die je nodig heb om de domeinnaam bij een andere provider te activeren. Deze zogenaamde EPP-code moet je goed bewaren en heb je nodig bij de registratie van de domeinnaam bij de nieuwe provider. Heb je het abonnement opgezegd en heb je de EPP-code, dan ga je op zoek naar de nieuwe provider.

En net als bij de zorgverzekeringen en de energiebedrijven hebben de goede hostingbedrijven een deugdelijke verhuisservice. De meeste zullen jouw website voor enkele tientjes (sommige zelfs gratis) naar hun servers verhuizen zodat je hier geen omkijken naar hebt. Wil je de verhuizing zelf uitvoeren, dan gaat dat tegenwoordig ook heel goed. Diverse hulpmiddelen zorgen ervoor dat je alle bestanden en databases goed kunt inpakken en kunt verhuizen.

Conclusie

Ben je niet tevreden met de prestaties van jouw huidige hostingprovider, dan is er geen drempel meer om een overstap te maken. Heb je hier vragen over of kun je hulp gebruiken, neem dan contact met me op.