Webdesign

Het vormgeven van een Online Identiteit is grotendeels maatwerk. Dat maatwerk kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als je kunt bedenken. Basis van een “leven online” blijkt meestal een eigen website te zijn. Zie het als je eigen huis online. Dat “huis” moet worden ontworpen, gebouwd en onderhouden en dat “huis” moet op de kaart worden gezet. Mijn werkwijze is dat ik een website zo ontwerp en bouw dat het met je mee kan groeien. Ik begin met een stabiele basis waarbij het uiterlijk (logo, kleuren, lettertype en afbeeldingen) klopt met de manier die jij wil uitstralen. Als die basis staat, dan kunnen we daarna de functionaliteiten uitbouwen.

Wat is de aanpak voor het ontwerp van de website?

Eigenlijk heel simpel: samen bespreken we wat jij met jouw bedrijf wil uitstralen en wat jij vindt dat bij jou past. Daarna bouw ik verschillende varianten en bekijken we steeds fijner wat het beste bij je past. Als je al een logo of een huisstijl hebt, dan is dat een prima vertrekpunt.

Welke software gebruikt Pereffect?

Het technisch bouwen van een website doe ik met behulp van WordPress. WordPress in een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). Dit is software die op een internetserver draait, waarbij je het uiterlijk en functionaliteit op maat kunt aanpassen. Je bouwt als het ware een raamwerk waarin je vervolgens plaatjes en tekst op een eenvoudige manier kunt laten zien: jouw website. Dat uiterlijk en die functionaliteit is het gedeelte dat ik kan ontwerpen. In het begin zal ik verschillende raamwerken bouwen waar jij uit kunt kiezen. En je kunt dan ook combineren, b.v. de kleuren uit het ene raamwerk met het lettertype en de opbouw uit een ander raamwerk. Zo komen we in een paar stappen tot een model dat we verder kunnen inrichten. Naast het uiterlijk van de website kan het ook zijn dat een logo moet worden ontworpen of dat je binnen de website gebruik wil maken van eigen afbeeldingen. Deze grafische onderdelen kan ik ook, op de zelfde manier, voor jou ontwerpen.

Welke fasen doorloopt het opbouwen van een website?

Kijken we naar de opbouw van een website, dan is het technisch bouwen en onderhouden van een website een betrekkelijk vast gegeven. Een website moet worden geïnstalleerd op een internetserver. Hiervoor zijn bedrijven die deze internetruimte verhuren. Dit zijn hostingbedrijven. Deze hostingbedrijven zorgen er ook voor dat de naam van jouw website (domeinnaam) geregistreerd wordt. Met het hostingbedrijf maak je afspraken over de kosten van de internetruimte. Ik kan behulpzaam zijn bij het kiezen van een hostingbedrijf. Als het hostingcontract geregeld is, dan kan een technische installatie beginnen. Daarna start de fase van het ontwerp en bouw ik verschillende varianten van de website. Dit is een creatief proces waarbij de input van de klant heel bepalend is hoe lang dit proces kan duren. Kom jij met duidelijk wensen en voorbeelden, dan kan het ontwerpen relatief snel gedaan worden. Ook als er al een bestaande website is die moet worden gemoderniseerd, is de ontwerpfase snel te doen.

Hoe onderhoud je een website?

Naast het bouwen van de website is het belangrijk het onderhoud te regelen. het bijhouden van de inhoud (tekst en afbeeldingen) is heel goed zelf te doen. Anders ligt dit op het bijhouden van de software, het maken van back-ups en het zorgen voor de juiste beveiliging. Deze taken kan ik je uit handen nemen. Zeker in het eerste jaar adviseer ik een onderhoudscontract af te sluiten. Op deze manier krijg je ook een gemakkelijk manier om kleine aanpassingen aan de inhoud door mij te laten doen.

Hoe word mijn website goed gevonden?

Tenslotte is het de bedoeling dat de website ook goed door de zoekmachines wordt gevonden. Afhankelijk van de wensen hierbij kan dit een onderdeel bij het onderhoudscontract zijn, of is dit een uitbreiding op de opdracht. Om goed gevonden te worden moeten we nadenken over de woorden waaronder je gevonden wil worden. Ook schrijven we de teksten zodanig dat deze woorden op de juiste plaatsen te voorschijn komen. Ook het gebruik van kopteksten zoals op deze pagina is dan van belang. Omdat het internet voortdurend in beweging is, is dit een onderdeel dat je niet eenmalig kunt inrichten. Dit is iets dat in de vorm van het onderhoudscontract geregeld moet worden aangepakt.

Hoe is de prijsopbouw?

De kosten van de website bestaan dus uit de volgende punten:

  • website hosting (bij een hostingbedrijf)
  • website ontwerp
  • website bouw
  • website onderhoud

De hostingkosten bedragen hierbij rond de € 80 per jaar voor een goed, veilig en snel hostingcontract voor een niet al te grote website.
De kosten voor de bouw beginnen bij € 490 voor een eenvoudige website met enkele pagina’s. De kosten voor het ontwerp zijn maatwerk en bij iedere opdracht weer anders. Bij het overnemen van een bestaande website met een bestaand ontwerp beginnen deze kosten bij € 400, maar zullen dus oplopen bij het ontwerp van een logo, huisstijl, afbeeldingen etcetera.
Voor de ontwerp- bouw- en onderhoudskosten van een webshop maak ik altijd maatwerk afspraken. Voor een beginnende webshop kan worden aangehouden dat de extra kosten hiervoor gelijk zijn aan de kosten voor de bouw van de website.
De kosten voor het technische onderhoud bedragen € 27 per maand. Als er extra wensen zijn voor onderhoud op de inhoud of onderhoud op de SEO (zoekmachine optimalisatie), dan maken we hier aanvullende afspraken over. Bij een webshop is dat ook altijd het geval. In het geval het nodig is om tijdens het onderhoudscontract incidenteel extra werkzaamheden uit te voeren, dan bied ik dit op een eenvoudige manier aan via een strippenkaart. Een goedkope manier om ook kleine klusjes snel uitgevoerd te krijgen.
De hier genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over mijn werk, kijk dan eens naar mijn portfolio.

Afspraak?

Wil je meer weten over jouw specifieke situatie of heb je ideeën die je wil bespreken, maak dan een afspraak. Ik kom graag een kopje koffie drinken – zwart, zonder suiker en melk.