Noodzaak van onderhoud

Stel je eens voor dat je op een dag op je werk komt. Je begint met koffie te zetten en de geur van de gemalen bonen vult langzaam het kantoor. Je bent klaar voor deze dag. Je takenlijstje is goed voorbereid en gevuld met mooie klussen. Terwijl de computer start geniet je van je mok koffie.

En dan zie je een voor een e-mailtjes binnenkomen over jouw website. Plotseling heb je een echte crisissituatie als blijkt dat de website in de afgelopen nacht is gecrasht.

Je neemt meteen contact op met de bouwer van de website en komt erachter dat die pas midden volgende week ruimte in de agenda heeft. Alleen, je hebt geen week de tijd. Die website is de levensader van jouw bedrijf! Paniek!

“An accident waiting to happen”

Als je je bovenstaande situatie echt inbeeldt, dan voel je jouw hartslag al iets omhoog gaan. Maar even niet aan denken dat zoiets gebeurt. Wel komt meteen de vraag naar boven wat je dan kunt doen om dit te voorkomen. Ook daarop krijg je een antwoord waar je niet vrolijk van wordt. Dat antwoord is namelijk: helemaal niets. Je kunt nooit voorkomen dat een website een keer vastloopt of niet bereikbaar is. Zoals de Engelse uitdrukking zo treffend verwoordt: “an accident waiting to happen”.

Wat je wel kunt doen is de kans verkleinen dat het gebeurt en maatregelen nemen dat de gevolgen heel beperkt zijn.

Verklein de kans op storing

In mijn blog over updates schrijf ik over de fouten die altijd in ieder stukje software zitten. Deze fouten zijn een van de oorzaken dat een website vastloopt. Met updates worden fouten uit de software gehaald en door het verwerken van die updates verklein je de kans op fouten. Maar, met updates komen ook weer nieuwe functies beschikbaar. Vernieuwing is vaak ook weer een bron van verstoring. Het gaat er bij updates dus om dat je deze gecontroleerd uitvoert. Hierbij test je eerst of de vitale functies van de website blijven werken.

Een andere bron van verstoring is de grote boze wereld van het internet. Het aantal inbraakpogingen bij iedere website is gigantisch. En ieder barstje in de beveiliging wordt meteen genadeloos afgestraft. De primaire beveiliging met goede wachtwoorden is essentieel. Je verkleint de kans op inbraak door zorgvuldig met de wachtwoorden om te gaan. Maar periodieke analyse van de inbraakpogingen is ook erg belangrijk. Vergelijk het maar met het terugkijken van de beveiligingsvideobeelden om te zien of een deur niet geforceerd wordt. Bij websites heb je mogelijkheden om de voordeur te verstoppen als je erachter komt dat er wel heel veel aan het slot wordt gemorreld.

Snel herstel

Je kunt er vanuit gaan dat de website een keer vastloopt. Dat is gewoon een feit. Het hangt af van de maatregelen die je genomen hebt of zo’n gebeurtenis ook schade oplevert. Net zoals je er met de bestanden van jouw administratie op bedacht bent dat de computer een keer kapot gaat. Hiervoor zorg je voor een goede back-up. Zo kun je dat met de website ook doen. Bij jouw eigen computer kun je, als je een foutje met de administratie maakt, zelf back-up bestanden terugplaatsen. Als jouw computer kapot gaat, dan zul je hier waarschijnlijk eerst iemand bij moeten halen om dat te herstellen.

Bij een website is dat net zo. Ook van jouw website kun je zelf back-ups maken en die terugplaatsen als daar iets fout gegaan is. Als de hele website uitvalt, dan zal het bedrijf waar jij jouw domein host eerst de basis weer herstellen. Daarna zet jij met jouw back-up de laatste versie van de website weer op zijn plek.

Noodzaak van een onderhoudscontract

De essentie van de bovenstaande opsomming is dat je maatregelen kunt nemen om schade met jouw website te beperken. Het is alleen de grote vraag of JIJ dit als eigenaar van de website zelf moet doen. Het beheren van een website kost tijd en vraagt aandacht en expertise. De kans is echter groot dat jouw expertise op een ander vlak ligt en dat je jouw tijd beter aan andere zaken kunt besteden. Met een paar euro per maand kun je dit regelen. Een websitebouwer die zijn werk serieus neemt, zal ook het onderhouden van die websites als dienst aanbieden. Zo’n dienst bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Het maken van back-ups zodat een website snel en gemakkelijk weer hersteld kan worden. Zo’n back-up staat natuurlijk op een veilige en goed bereikbare plaats.
  • Het uitvoeren van alle updates van alle software onderdelen. Deze updates worden eerst goed gecontroleerd en getest om te voorkomen dat die op hun beurt weer iets verstoren.
  • Het monitoren van de website zodat iedere verstoring en inbraak meteen wordt opgemerkt en er maatregelen genomen kunnen worden voordat er schade ontstaat.

Weer even terug naar het verhaal waarmee ik dit blog open. Als je hierbij een onderhoudscontract had gehad, dan was de kans groot geweest dat een van de recente e‑mailtjes er een geweest was van de websitebeheerder. Hij vertelt je hierin dat hij de vorige dag een update van WordPress 5.7 heeft verwerkt en hierna gemerkt heeft dat een oudere plug-in een fout veroorzaakt. Omdat door de update deze plug-in ook niet meer nodig is, heeft hij deze verwijderd en gezorgd dat alles weer netjes werkt. Een fijne dag verder.

Wil jij ’s morgens ook zo zorgenvrij genieten van jouw mok koffie, nodig mij dan eens uit. Dan kunnen we samen kijken hoe het onderhoud van jouw website eruit ziet.