Hoe voorkom ik dat mijn e-mail in de spam komt?

Al tientallen jaren is spam een van de grootste irritatiepunten. Hoewel, het lijkt erop dat het wat beter gaat. Cijfers laten dat ook zien. Bestond tot een aantal jaren geleden ruim 80% van alle verstuurd e-mail uit spam, afgelopen jaar is dat onder de 55% gezakt. Dat is goed nieuws zou je zo zeggen en in zekere zin is dat ook zo. Er hoort echter een ’maar’ bij. Deze teruggang betekent dat we instrumenten hebben gekregen om spam beter te herkennen en af te vangen. De ‘maar’ houdt in dat we die instrumenten dan ook goed moeten gebruiken. Als je nu e-mail verstuurt moet je erop letten dat de server instellingen voor jouw e-mailadres ook goed staan. De grote jongens als Ziggo, KPN, Google zorgen er wel voor dat dit voor de thuisgebruikers klopt. Maar als je een eigen domein hebt, zoals ‘pereffect.nl’, en je wil een nieuwsbrief versturen, dan zul je toch van alles zelf moeten instellen. Dat dit niet altijd eenvoudig is zagen we eind 2017 met de e-mail van De Tweede Kamer. Hier waren journalisten in staat geweest om e-mail te versturen alsof ze Mark Rutte waren. Deze vorm van misleiding heet ‘spoofing’. Hoe werkt dit en waar krijgen we mee te maken?

Handhaven

Zoals met heel veel afspraken komt het neer op het invoeren van maatregelen en het handhaven ervan. Denk maar aan het gebruik van de telefoon op de fiets. Dat handhaven is nog een dingetje. Dat de hoeveelheid spam nu terugloopt is wel een uitvloeisel van het handhaven. Alle grote internetbedrijven zijn steeds strikter aan het handhaven. E-mail die verstuurt wordt en die niet voldoet aan de afspraken wordt gewoon geweigerd. Nu voldoet spam maar zelden aan die afspraken, dus dat is terecht. Alleen de legitieme e-mail, zoals deze nieuwsbrief van Pereffect, moet wel goed verwerkt worden. Tijd om ons te buigen over de afspraken voor e-mailverkeer.

De afspraak

Een heel belangrijk onderdeel van het internet bestaat uit een administratie van domeinnamen, het Domain Name System (DNS). Dit is als het ware de Basisadministratie Personen (het vroegere GBA) van het internet waar je onder een eigen naam staat ingeschreven. In deze administratie staat bijvoorbeeld op welke servers jouw diensten draaien. Dit lijkt weer op de aanduiding waar je woont – jouw straat en huisnummer. Heb je geen eigen plekje op internet maar huur je, zoals de meeste particulieren, bij KPN of Ziggo, dan zorgt deze huurbaas voor al deze instellingen en kun je hier zelf ook niets aan wijzigen. Heb je wel jouw eigen plekje, jouw eigen domein, dan kun je deze instellingen ook aanpassen. Bij deze instellingen kun je dan opgeven vanuit welke servers jij e-mail verstuurt, op welke manier een ontvanger dit mag controleren en wat er moet gebeuren als die controle negatief is. Als domein eigenaar maak je dan de instellingen voor jouw normale e-mail, de e-mailserver voor de nieuwsbrief en eventueel van jouw administratie. Hierbij geef je dan aan met welk certificaat (digitaal paspoort) dit gecontroleerd moet worden. En als de controle niet klopt, doordat een spammer net doet alsof die jou is, dan moet jouw e-mail worden afgekeurd en komt die bij de spam.

Geen spam meer

Betekent deze mooie afspraak dat we geen spam meer krijgen? Helaas, dit zou betekenen dat we heel strikt moeten handhaven en daar is de internetwereld nog niet klaar voor. Niet alle domeineigenaren hebben de juiste instellingen in hun DNS opgenomen en niet alle e‑mailproviders voeren de juiste controle op de juiste manier uit. Het gevolg is dat er weliswaar minder spam wordt rondgestuurd, maar dat er ook ten onrechte veel e-mail niet afgeleverd wordt. nospamVooral als gebruiker van een ‘gratis’ e-mailadres (Hotmail, Gmail) wil het nog al eens voorkomen dat niet alle e-mail bij jou terecht komt. De leverancier van deze gratis dienst heeft het ook gemakkelijk: als gebruiker weet jij niet wat je mist en zij hoeven minder rommel op te ruimen. Als domeineigenaar moet je goed letten op de signalen of jouw e-mail wel goed aankomt of per ongeluk bij de spam belandt. Weet nu dat er middelen zijn om dit goed in te stellen. Jouw hostingprovider kan en wil jou hier ook zeker bij helpen.