Waarom een wachtwoord?

Veel websites, programma’s en apparaten worden beveiligd met een wachtwoord. Waarom doen we dat eigenlijk? Natuurlijk omdat de maker van de website, het programma of het apparaat hierom vraagt. Anders werkt het gewoonweg niet. Maar, wat is het nut van een wachtwoord? Vergelijk het in de echte “offline” wereld met het slot op de voordeur, het hangslot aan een kistje of het slot op de fiets. Hierbij willen we niet dat iemand anders bij de inhoud komt of ermee vandoor gaat. Nu zijn er in de “offline” wereld plaatsen waar dit niet zo nodig hoeft. Denk maar aan de verhalen over Vlieland, waar je je fiets echt niet op slot hoeft te zetten. Of de pittoreske dorpjes waar iedereen achterom komt en de deur nooit op slot gaat. De online wereld is wat dit betreft iets minder vriendelijk en zeker niet veilig. Dit kun je veel eerder vergelijken met een ongure buurt waar non-stop duistere figuren aan de voordeur rammelen en kijken of de fietsen wel goed vastzitten aan een stalen beugel.

Jouw identiteit is geld waard

Geen frisse buurt dus, die online wereld. Maar, wat kan zo’n onguur iemand nu uithalen? Online is toch niets echt, niets tastbaar? En dan kom je op een verschil tussen de echte wereld en de online wereld. In de echte wereld kun jij in levende lijve laten zien wie je bent, ben je herkenbaar op foto’s, heb je vingerafdrukken en teken je een hele mooie handtekening. Online ligt dit een stuk ingewikkelder en moet je jouw identiteit steeds digitaal bewijzen. De online wereld is zo’n ongure buurt omdat de buit voor de duistere figuren erg groot is, namelijk jouw identiteit. Op het moment dat iemand anders in staat is om bij jouw gegevens te komen, jouw e-mail kan lezen, op jouw websites kan inloggen en net doet alsof die jou is, dan kan zo iemand ook spullen in een webshop gaan kopen en die bij een PostNL-punt laten afleveren. De betaling loopt gewoon over jouw creditkaart… Om je enig idee te geven over de omvang: de cijfers van het CBS over 2018 liegen er niet om. In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen. Deze ongure wereld is dus inmiddels een heuse bedrijfstak geworden.

Vandalen

De hoofdreden om een wachtwoord te gebruiken is dus om te voorkomen dat jouw identiteit misbruikt wordt. Maar, er zijn nog andere redenen. In die ongure online wereld heb je ook vandalen. Net als de vernielde bushokjes in de echte wereld zijn er ook types die erop uit zijn om websites te verminken. Blijkbaar ook gewoon omdat het “leuk” is en om op te scheppen dat ze dat kunnen en durven.

Nieuwe criminaliteit

En een nieuw, steeds groter gevaar wordt veroorzaakt door zogenaamde “botnetwerken”. Hierbij laten criminelen een netwerk van robots voor ze werken. Deze robots zijn bijvoorbeeld websites, e-mail servers, maar ook apparaten die met internet verbonden zijn. Het zijn robots geworden omdat er door een hacker software geïnstalleerd is waarmee die hacker van alles kan laten doen. Op deze manier kan een hacker met enkele tienduizenden “internet apparaten” weer een andere website van bijvoorbeeld banken aanvallen. Die hacker kan vaak deze software installeren omdat deze erin geslaagd is om een wachtwoord te kraken. Botnetwerken zijn inmiddels veel geld waard en daarom is iedere toegang tot internet voor criminelen bruikbaar.

Zorg dus voor bescherming

Realiseer je bij je wachtwoorden dus dat je deze nodig hebt om jezelf en jouw bezittingen te beschermen. Met de uitspraak “bij mij valt toch niets te halen” moet je in dit kader heel voorzichtig zijn.